רמלה היא פסיפס של קהילות מ-3 דתות, עם הרבה עולים חדשים. אלפי ילדים בעיר זקוקים למסגרת קבועה שתעניק להם משמעות, הזדמנויות ללמידה וחיבור לקהילה. קהל היעד שלנו הוא ילדים בגילאי 5-11 מתוך 25,000 ילדי העיר, יחד עם משפחותיהם.
הגינה הקהילתית שלנו היא מרחב פיזי וחברתי שנותן הזדמנות להעצמה אישית, ליצירת קשרים ולהכרת השונה תוך עבודה, לימוד ויצירה משותפים. בטיפוח הגינה ובלמידה הנלווית כולם שותפים לאתגרים, להצלחות ולפירות העבודה. הגינה לא מבחינה בין מוצא, לאום, מין או מוגבלויות – כולם, ילדים והורים, מוזמנים להשתתף בפעילויות בגינה.
הגינה שלנו כבר פעילה כ-7 שנים, אך במסגרת חלקית ביותר (פעם בחודש) בגלל תקציב מצומצם ולא קבוע מטעם עיריית רמלה. הגינה הוקמה בחצר בית אנוש רמלה – מתמודדי הנפש מבית אנוש היו שותפים בעבר לפעילות בגינה, אך עקב צמצום פעילות המרכז החברתי בבית אנוש ברמלה כיום הם אינם לוקחים חלק בפעילויות שלנו. הגינה מופעלת על-ידי מובילת-הפעילות רונית גולן (לרוב בהתנדבות ולעתים בשכר – כשיש תקציב..) ועל ידי פעילים מתנדבים מרמלה וערים סמוכות.
בשל המפגשים הלא-תכופים – כיום משתתפים בכל מפגש בגינה מספר קטן של ילדים והוריהם. הם נהנים לעבוד יחד, להרגיש משמעותיים ולהנות מפירות עבודתם, יוצרים קשרים חברתיים, ותוך כדי פעילות גם לומדים על הטבע, על תזונה נכונה ועל נושאים נוספים ממתנדבים וצעירים המשמשים להם מודל לחיקוי.
על מנת לתת מענה לקבוצה גדולה של משתתפים קבועים, אנו שואפים ליצור מסגרת פעילות קבועה שתעצים לאורך זמן מאות ילדים, תחבר ביניהם ותעשיר את עולמם, עם השפעה על מאות משפחות מכל קהילות העיר.
מרינה דמידנקו – בת 38, מגישת המיזם, אמא לליה בת ה-6, גרה ברמלה. מתנדבת ומשתתפת בפעילויות הגינה הקהילתית ברמלה. במקצועה הנדסאית עיצוב מדיה.
רונית חנה גולן – בת 52, יוזמת ומובילת הגינה (כיום פעם בחודש, לעתים בשכר ולרוב בהתנדבות). במקצועה מתכננת סביבתית, מרצה ומנחת קבוצות פעילים סביבתיים, אמנית קרמיקה ובעלת סטודיו "רונית גולן – כלים שאוהבים". בעלת תואר ראשון בגיאוגרפיה, תיאור שני בתכנון ערים ואיכות סביבה ותעודת הוראה מהאוניברסיטה העברית.
הגינה הקהילתית פועלת כבר כ-7 שנים בחצר בית אנוש רמלה, בהנהגת מתנדבים ובתמיכה של האגף לאיכות הסביבה בעיריית רמלה. תוך הפעלת הגינה הקהילתית הכרנו צרכים נוספים של הקהילה אליו פונה המיזם – בעיקר ילדים שמשחקים במגרש משחקים ליד הגינה ומגיעים לפעילות. הבנו גם את התרומה המשמעותית של מפגשים בלתי אמצעיים ליצירת קשרים בין האוכלוסיות השונות של בעיר.
הצורך העיקרי שלנו הוא במפגשים יותר תכופים, כדי להוות מסגרת קבועה שתיתן מענה של חינוך לא פורמלי לילדים, עם מבוגרים שיכולים להוות עבורם מודל לחיקוי. הפעילות בגינה הראתה לנו עד כמה העבודה המשותפת מעצימה את הילדים, חושפת אותם לשפות ולתרבויות שונות שקיימות בעיר, ומאפשרת יצירת קשרים חברתיים בין ילדים מכל קהילות העיר. פעילות ההדרכה הנלווית לעבודה בגינה מהוות הזדמנות גם ללמד ולהעשיר את הילדים בידע על הטבע, על תזונה בריאה, על קיימות ועוד.
אנו שואפים גם לשלב בפעילות בגינה ארגונים נוספים שפועלים בעיר – ארגוני נוער, סטודנטים מילגאים ממרכז הצעירים קשתות 360, תכנית "אפשר בריא", ארגון גמלאי רוטרי רמלה ועוד.
המיזם שלנו נותן מענה לצרכים של ילדים בני אוכלוסיות מוחלשות ברמלה ותורם לחיבור משמעותי בין תושבי העיר בעלי רקעים שונים. הבסיס שיצרנו בפעילות הגינה הקהילתית יאפשר לנו להקים מסגרת קבועה לפעילות, אשר תעצים את הילדים, תאפשר להם ללמוד וליצור קשרים חברתיים, ותפיל חומות בין אוכלוסיות שונות ברמלה. אנו מאמינים שנוכל להשפיע לאורך זמן על מאות משפחות בנות כל קהילות העיר.
המדד העיקרי להצלחת המיזם הוא מספר המשתתפים בפעילות, ובעיקר מספר המשתתפים הקבועים – ילדים אשר ישובו להשתתף בפעילות בגינה הקהילתית מדי מפגש. תקציב קבוע יאפשר לנו לפעול פעם בשבוע או שבועיים, וכך ליצור מסגרת קבועה שהילדים ישובו אליה ואף יביאו אליה בני משפחה וחברים.